måndag 7 december 2009

Ceasar Millan äger! (eller ringer du mig mellan klockan åtta och nio är du dödens!)

Helt seriöst – tv-programmet Mannen som talar med hundar är ett av de bästa programmen som sänds just nu. Om du frågar mig. Och jag har inte ens en hund.

På måndagar mellan klockan åtta och nio svarar jag inte i telefon. Ingen får störa mig! Och hela familjen vet att oavsett vems tur det är så blir det pappa som läser saga för ”idag är det mammas favoritprogram på tv”. Så har våra måndagar sett ut i drygt två år.

Vad är det då som gör att Ceasar Millan – The Dog Whisperer – har gjort sig förtjänt av min odelade uppmärksamhet varje måndagkväll? Jo, det coola med Ceasar är inte att han kan få en dödsdömd hund a lá Cujo att förvandlas till Lassie på typ 5 minuter (om det inte är ett riktigt allvarligt fall för då får hunden följa med till Ceasars Dog Center och stanna ett tag). Det coola med Ceasar och hans serie är att han lär människor att leva i nuet. Precis som hundar gör.

Hundar lever inte i det förgångna eller i drömmar om framtiden. Hundar lever NU. Och nu är den perfekta tidpunkten för att börja om, att göra rätt, att leva så som man vill leva. I balans. För hundars del innebär det "exercise, discipline, affection" och i just den ordningen.

Vad Ceasar predikar är att ta befälet över sin hund, men egentligen också över sitt eget liv. (Halleluja!) Och för att kunna göra det måste man vara lugn och bestämd. Man måste föreställa sig att det man vill ska hända kommer att hända. Det är först då man lyckas.

I Ceasars värld handlar det om att sända ut rätt energi. Hundar skiter fullständigt i om man är tre meter lång eller två skitar hög. De bryr sig inte om hur man ser ut eller vad man säger utan de speglar den energi som du sänder ut. Är du stressad blir hunden stressad. Är du arg blir hunden arg. Är du rädd eller velig däremot så tar hunden över – eftersom en flock alltid måste ha en ledare och du verkar inte vara rätt kvinna eller man för jobbet. De följer en ledare som har rätt energi och som är lugn och bestämd. Shit, klockan är fem över åtta …. Hej då!

2 kommentarer:

  1. Fia du är djup som en gammal gårdsbrunn. Kommer med fina sanningar och insikter från de mest oväntade håll. Tankeställare fån Ceasar.

    SvaraRadera