fredag 19 februari 2010

4 av 10 bryr sig inte

Japp, i svt idag rapporteras det om att 4 av 10 svenskar inte bryr sig om klimatförändringarna, tycker att hotet är överdrivet eller tror inte att det är vi människor som är med och orsakar det som händer och kommer att hända med vår planet. Man säger i samma andetag att svenskarna är ett miljövänligt/medvetet folk, i alla fall om man jämför med resten av världen.

Jag blir bara så trött. För det första handlar väl inte miljövänlighet bara om väder och vind? Och hur kan man ha missat de förödande effekter som vårt leverne har på djur, natur och klimat?

Okej, säg att det är svårt att veta om det är vi som orsakat orkanerna eller inte, men när det gäller djur och natur så kan vi väl ändå inte frånskriva oss ansvaret? Bara det faktum att det varje minut skövlas regnskog motsvarande 37 fotbollsplaner – vem är det som gör det? Orangutangerna själva? Eller ett gäng galna självmordsgorillor?

Kanske är det så att vi inte orkar ta in alltihop – vi har tillräckligt mycket att tänka på i vardagen: kommer rätt låt att vinna i Melodifestivalen?, kommer Elisabeth Höglund och hennes frisyr att få återvända till Förkväll och varför är det så lite OS i tv?

I samma nyhetsrapportering berättar man också att hela 25 % av svenska folket är oengagerade – man vet att vi har del i klimatförändringarna, men man tänker inte göra ett jota åt saken. Nähä, men att ni inte hoppar av planeten och bosätter er någon annanstans då. Tack och hej! Trevlig resa!

Kolla vad den här killen har att säga om saken. Och skicka vidare. Lova! (Rolig, skrämmande, enkel och smart, if you ask me. Vad tycker du?)

Shit, jag blir skiträdd. Vi får inte sluta att bry oss eller engagera oss. Vi måste lyfta blicken och se vad som händer runtomkring oss. Ingen kan göra allt, men alla kan fan göra någonting!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar